Payroll of een uitzendbureau. Wat is het verschil?

De verschillen tussen payroll en een uitzendbureau

Bent u ondernemer en heeft u interesse in de hulp van een payrollbedrijf? Dan is het verstandig om u vooraf in te lezen over payrolling. Ten eerste wilt u duidelijk hebben wat een payrollbedrijf precies doet. Tevens wilt u meer weten over de voordelen die payroll kan bieden. Bij het inwinnen van informatie is het ook handig om te weten wat het verschil is tussen een payrollbureau en een uitzendbureau. Wilt u meer weten over deze verschillen? Lees dan snel verder in dit blog. Hierin vertellen wij u alles wat u moet weten over de werkwijze van een payrollbedrijf en een uitzendbureau.

De allocatiefunctie

Het belangrijkste verschil tussen een uitzendbureau en een payrollbedrijf is de allocatiefunctie. Maar wat is de allocatiefunctie? In dit verband betekent allocatie het bij elkaar zoeken van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. De werkgever geeft de opdracht om een geschikte werknemer te zoeken en de werknemer wordt in contact gebracht met de werkgever. Een uitzendbureau heeft wel deze allocatiefunctie, maar een payrollbedrijf niet. Bij een payrollbedrijf is de opdrachtgever namelijk zelf verantwoordelijk voor het werven van zijn werknemers. Maar er zijn meer verschillen tussen een payrollbedrijf en een uitzendbureau.

Een verschil in exclusiviteit

Een ander verschil tussen een uitzendbureau en een payrollbedrijf is de exclusiviteit. Deze exclusiviteit houdt in dat een payrollbedrijf niet zomaar een werknemer mag tewerkstellen bij een ander bedrijf. Voordat de werknemer bij een payrollbedrijf bij een ander bedrijf mag werken, moet hij of zij eerst toestemming hebben van de opdrachtgever. Een uitzendbureau heeft wel de mogelijkheid om een werknemer bij een ander bedrijf te laten werken zonder akkoord.

De overeenkomsten tussen een payrollbedrijf en uitzendbureau

Naast verschillen zijn er natuurlijk ook overeenkomsten tussen een uitzendbureau en een payrollbedrijf. Een belangrijke overeenkomst is dat beide bedrijven juridisch werkgever zijn. Zij zorgen dus voor het formele werkgeverschap. Maar wat houdt het formele werkgeverschap precies in? Als formele of juridische werkgevers verzorgen zij de salarisadministratie en de loonuitbetaling. Tevens zijn zij verantwoordelijk voor alle wettelijke verplichtingen en nemen zij de bijkomende risico’s op zich. Dit betekent dat zij de werknemers ook doorbetalen wanneer zij ziek zijn, bij eventuele ontslagkosten, wanneer zij met pensioen gaan of arbeidsongeschikt zijn.

Maak een afspraak met een payrollbedrijf

Heeft u inmiddels duidelijk wat de verschillen zijn tussen een payrollbedrijf en een uitzendbureau? Wanneer dit niet het geval is, kunt u altijd een payrollbedrijf bij u in de buurt benaderen. Zij helpen u graag met het uitleggen van de verschillen. Heeft u ook interesse gekregen in de diensten van een payrollbedrijf? Dan kunt u altijd een afspraak maken met een professional op het gebied van payroll. Zij vertellen u graag meer over de mogelijkheden.

Laat een bericht achter

comment-avatar

*