Beleggen in vastgoed

Slide background

Beleggen in vastgoed is in de huidige economische crisis minder gangbaar. Winkelpanden staan leeg, huizenprijzen dalen en projecten komen niet van de grond. Maar beleggen in vastgoed biedt nu juist kansen. Er valt voldoende geld te verdienen met vastgoed. Misschien dat de stenen tijdelijk minder waard zijn, maar de opbrengsten die samenhangen met vastgoed zoals huur, zorgen voor een goed rendement. Als dan de stenen weer meer waard worden, kunnen de rendementen zelfs hoger zijn dan die van aandelen.

Beleggen in vastgoed kan op verschillende manieren

Je kan direct of indirect beleggen in vastgoed. Als je direct belegt, koop je zelf een huis of winkelpand en verhuur je dat. Als je indirect belegt in vastgoed, neem je deel aan een vastgoed fonds. Er zijn ook tussenvormen bijvoorbeeld vastgoed CV’s, waarmee je samen met een aantal anderen belegt in vastgoed.

Beleggen in commercieel vastgoed

Commercieel vastgoed omvat winkelpanden of winkelcentra. De ligging van het commerciële vastgoed is de bepalende factor van het rendement. De laatste jaren zie je steeds vaker leegstanden in winkelstraten die zich niet op zogenoemde A-locaties bevinden. Daarmee hangt de huuropbrengst op de lange en korte termijn nauw samen. Een stabiele huurstroom en een goed perspectief op de lange termijn van de locatie, maakt het aantrekkelijk om te beleggen in commercieel vastgoed.

Beleggen in een vastgoedfonds

Beleggen in vastgoed kan ook door deel te nemen in een vastgoedfonds. Een vastgoedfonds investeert in allerlei verschillende soorten vastgoed zoals winkels, kantoren en huizen. Er zijn vastgoedfondsen die alleen investeren in Nederland en fondsen die juist in het buitenland investeren.

Beleggen in vakantiewoningen

Als wilt beleggen in vastgoed kan de aankoop van een vakantiewoning een goede keuze zijn. Behalve dat het bezit van een vakantiewoning het eigen levensgenot kan verhogen, kunnen de verhuuropbrengsten en de waardestijging voor een behoorlijk rendement zorgen. Van belang is dat je je goed oriënteert op de toekomst perspectieven van omliggende vakantiewoningen.

Beleggen in kantoren en bedrijfspanden

Als je wilt beleggen in vastgoed dan is het investeren in kantoren en bedrijfspanden momenteel wel risicovol. Er is namelijk een grote leegstand op de kantorenmarkt wat maakt dat de verhuurbaarheid en ontwikkelingsmogelijkheden schaars zijn. Ook hier bevestigt de uitzondering de regel; premium kantoorlocaties en kantoren bieden nog steeds een uitstekend rendement.

Beleggen in vastgoed CV’s

Door te beleggen in een vastgoed CV, investeer je in concrete vastgoedprojecten. Bijvoorbeeld de ontwikkeling van een vakantiepark, appartementencomplex of winkelcentrum. Anders dan met het beleggen in een vastgoedfonds ontvang je geen dividend maar deel je direct mee in de winst. Beleggen in een vastgoed CV is minder gespreid dan in vastgoedfonds en dus ook risicovoller. Anderzijds kan het rendement ook groter zijn.

Rendementen van beleggen in vastgoed

De rendementen van vastgoedbeleggingen begeven zich rond de 7-8%. Als een hoger rendement in het vooruitzicht wordt gesteld, dan is het het verstandig extra research te doen naar de investeringsmogelijkheid. In principe wordt er wel gecontroleerd op het aanbieden van obligaties. Dat gebeurt door het AFM. Maar het AFM beoordeelt alleen of aan alle informatievereisten is voldaan, niet of iets een goede belegging is.