Koersen obligaties

koersen obligaties

Hoe werkt de koers?

Op de beurs vindt u de koersen obligaties. Een koers wordt bepaald door de waarde van een obligatie op dat moment. Stel u ziet een koers van 105, dan betekent dat dat iemand die de obligatie wil kopen daarvoor 105% van de waarde moet betalen. Is de waarde van de obligatie 1000€, dan moet u dus 1050€ betalen om de obligatie te kopen. Daarnaast kan het zijn dat u de nog geldende rentedagen moet vergoeden. Dat deel van het jaar waarover nog geen rente is uitbetaald. Plus natuurlijk de aankoopkosten.

Wie bepaalt de koersen obligaties?

Vraag en aanbod bepalen wat een obligatie waard is. Vraag en aanbod worden weer bepaald door de winst- of verliesverwachtingen van een bedrijf of doordat de rente stijgt of daalt. Een andere mogelijkheid is dat de aandelenkoersen dalen en aandeelhouders overstappen op obligaties. Dan is er dus meer vraag en zullen de koersen stijgen. Het tegenovergestelde gebeurt natuurlijk ook. Wanneer de aandelenkoersen stijgen stapt men uit de obligaties.

De beurs

Dankzij de dagelijkse koersen obligaties die de beurs publiceert, kunt u zelf dus ook snel handelen. Stijgen uw koersen obligaties dan kan het lonen de obligaties te verkopen. Dalen ze, moet u afwegen om of een verlies te nemen of rustig op een koerswijziging te wachten. Geheel naar gelang uw wens op kort – of lang rendement. Vaak is overhaast handelen de slechtste manier van beleggen en kan rust, met name bij obligaties, verstandiger zijn. Maar dat hangt dus ook af van uw persoonlijke wensen en verwachtingen.

Banken

U kunt met uw bank of tussenhandelaar afspraken maken over het verloop van de koersen obligaties. U geeft een bandbreedte aan waarbinnen niets gebeurt en waarbuiten zij of zelf moeten handelen of u op de hoogte moeten brengen van de veranderingen. Door de bandbreedte kunt u verlies zoveel mogelijk voorkomen en de winst vaak optimaliseren. Natuurlijk kan men bij stijgende koersen nog even langer wachten, maar dat kan ook net te lang zijn. Het kan dan ook geen kwaad wanneer u voor uzelf bepaalt tegen welke koers u uw obligaties van de hand wilt doen.

Dalende of stijgende koersen?

Dit laatste is vooral belangrijk wanneer u de aandelenkoersen sterk en langdurig omlaag ziet gaan. Het kan dan heel lucratief zijn uw obligaties tegen de stijgende koers te verkopen en even te wachten tot de koersen weer dalen om nieuwe te kopen.

Koersoverzichten

Via een aantal websites kan u de koersen van obligaties online volgen.
Beleggen
IEX
Beurs
AEX
Houd er wel rekening mee dat de koersen enigszins vertraagd kunnen zijn. Als u belegt via een broker of bank, dan bieden de meesten ook informatie over koersen obligaties.