Vermogensbeheer

Slide background

Wat is vermogensbeheer?

Als een flinke som geld hebt, of op een zeker moment wilt hebben bijvoorbeeld voor je pensioen, dan is vermogensbeheer iets waar je actief mee bezig moet zijn. Vermogensbeheer omvat alles wat je moet doen om een zo hoog mogelijk rendement te behalen, rekeninghoudend met de risico’s die je wilt lopen. Vermogensbeheer kun je geheel of gedeeltelijk zelf doen, maar je kunt het ook uitbesteden. Een vermogensbeheerder kan je adviseren over aandelen, obligaties en de risico’s daarvan.

Vermogen opbouwen

Als je een vermogen wilt opbouwen kan je dat doen door te sparen, te beleggen of te investeren. Nu de rente zo laag is, zoeken veel mensen naar alternatieven om meer rendement op hun spaargeld te behalen. Er zijn veel verschillende alternatieven om meer rendement te halen. Je kan je geld investeren in aandelen of obligatiefondsen. Maar je kan ook investeren in een vakantiewoning of een bedrijf. Met vermogensbeheer maak je een wel overwogen keuze uit een of meerdere mogelijkheden om je geld te investeren.

Vermogensbeheer zelf doen of uitbesteden?

De meeste mensen zijn niet dagelijks bezig met geld en beleggen. Zeker als je plotseling de beschikking krijgt over een flink geldbedrag, bijvoorbeeld na het ontvangen van een erfenis, ontslagvergoeding, het verkopen van je bedrijf of het winnen van een prijs. Maar ook als je spaargeld is aangegroeid tot een flink bedrag, hoef je nog steeds niet te beschikken alle noodzakelijke kennis om een goed overwogen keuzes te maken op het gebied van investeren en beleggen. Als je vaak bezig wilt zijn met je geld en het beheren daarvan, kun het vermogensbeheer beter zelf doen. Als je dat niet wilt, dan kun het vermogensbeheer beter uitbesteden.

Rendementen vermogensbeheer

Rendementen van vermogensbeheerders kunnen tot wel 28% van elkaar verschillen. Beleleggingsmatch.nl onderzocht de netto rendementen van 15 grote vermogensbeheerders en kwam tot deze conclusie. Het loont dus flink om vermogensbeheerders met elkaar te vergelijken.

Kosten vermogensbeheer

De kosten van vermogensbeheer bestaan meestal uit een beheersvergoeding bestaande uit een vaste vergoeding en een percentage. Voor de ABN AMRO is dat bijvoorbeeld 600 euro en 0,36% van het belegd vermogen. Robein rekent 1,2% en geen vast bedrag. Deze kosten zijn nog exclusief de een- en verkoopkosten van aandelen en obligaties.

Kosten onafhankelijke vermogensbeheerders

Naast banken en financiële instellingen zijn er ook onafhankelijke adviseurs en vermogensbeheerders. Tot 1 januari 2014 werden deze betaald uit de beheersvergoeding van de banken. Nu mag dat niet meer en moeten de deze vermogensbeheerders hun kosten rechtstreeks aan de klant in rekening brengen. Vermogens beheerders kunnen echter wel aanzienlijke korting hebben bedongen bij banken en financiële instellingen.

Vermogensbeheerders vergelijken

Het kiezen van een vermogensbeheerder is daarom in de praktijk erg lastig. Elke vermogensbeheerder heeft bovendien weer zijn eigen specialiteit, kosten en manier van van beleggen. Er zijn zelfstandige vermogensbeheerders, die geen direct band hebben met een bank of een andere financiële instelling. Maar de banken zelf bieden ook vermogensbeheer aan, meestal boven een bepaald bedrag. Op deze website hebben wij alle vermogensbeheerder voor je verzameld.

Locaties