Rendement van obligaties

Rendement van obligatiesJe wilt uiteraard een zo hoog mogelijk rendement op je gespaarde geld. Op deze pagina zie je de actuele spaarrentes. De actuele rente is veelal lager dan 2%. Als je meer rendement wilt behalen dan met sparen en toch niet zoveel risico wilt lopen dan is het beleggen in obligaties een uitstekend alternatief.

Welk rendement?

Om een leuk rendement te behalen, loont het naar obligaties te kijken. Je ontvangt namelijk over de hele looptijd een vast percentage aan rente. Je krijgt aan het einde van de looptijd je geld terug en je kan je obligaties tussentijds, bij een goed aanbod, verkopen. Dus er zijn twee mogelijkheden om op obligaties rendement te behalen.

Kopen en verkopen op de beurs

Obligaties worden vaak op de beurs verhandeld. Daar bepaalt men de prijs. Een obligatie kan in de loop der jaren een hoger waarde krijgen dan de aankoopwaarde. Dat gebeurt wanneer de rente lager is dan de rente op de obligatie. Of wanneer het bedrijf goed draait en men er zeker van is dat de investering goed is. Een andere reden kan zijn dat de aandelen in waarde dalen.

Hoe hoog?

De kans om op obligaties rendement te behalen is relatief groot. Dat komt door de looptijd. Je krijgt sowieso per jaar de afgesproken rente uitbetaald. Dus op die manier haal je op je obligaties rendement. Dat kan je vergoten door op het moment dat uw obligaties in trek zijn, te besluiten ze te verkopen.

Rendement van obligaties bepalen

Is de looptijd op uw obligaties nog 10 jaar, dan is uw rendement in iedere geval 10 x de rente. Ligt dat bedrag boven de extra kosten en de aankoopkosten, dan begint het te lonen. Waar u ook informatie over in kunt winnen is over het koersverloop van de obligaties. Waren ze bij uitgifte al duurder? Hebben ze tussentijds aan waarde ingeboet? Of blijft de prijs toenemen? Ook hier kan een deel van uw rendement liggen.

Rekenvoorbeeld

Stel je koopt obligaties voor een koers van € 1050,- ofwel tegen een prijs van € 1050. De obligaties hebben een reële waarde € 1000. De couponrente bedraag 5% en de resterende looptijd is nog 10 jaar. Het rendement is dan:
– investering = € 1050
– kosten = € 10,50
– couponrente = € 500
– Aflossing = € 1000
– Saldo = € 439 (per jaar € 43,90)
Het rendement op deze obligaties is dan 4,2% per jaar (€ 43,90/ € 1050 = 4,2%)

Kopen en verkopen

Door je obligaties op het juiste moment te verkopen, kan het rendement nog verder oplopen. Als de spaarrente bijvoorbeeld nog verder daalt, word je obligatie nog aantrekkelijker en dus meer waard. Het rendement van obligaties bestaat dus uit de inkomsten uit couponrente en eventueel behaalde koerswinst.