Kredietwaardigheid, hoe en wat

Check de kredietwaardigheid van jouw potentiële klant

Als je met klanten zaken gaat doen, wil je natuurlijk weten of deze (potentiële) klant in staat is om de rekening te betalen. Het controleren van de kredietwaardigheid voorkomt dat je voor vervelende verassingen komt te staan. Steeds meer bedrijven hebben namelijk te maken met openstaande facturen van klanten. Het is daarom van belang om inzicht te houden in het betaalgedrag van je klanten om financiële schade te voorkomen.

Wat is kredietwaardigheid precies?

De kredietwaardigheid geeft in feite aan of de potentiële klant in staat is om zijn facturen te betalen. Oftewel, is hij goed voor zijn geld. Particulieren worden geregistreerd door het bureau krediet registratie (BKR) wanneer zij een betalingsachterstand hebben. De kredietwaardigheid voor ondernemers wordt bepaald door meerdere organisaties, zoals kredietinformatiebureaus. Via deze organisaties kunt u erachter komen of uw klant financieel stabiel en betrouwbaar is.

Waarom is de kredietwaardigheid checken belangrijk?

Weinig bedrijven zijn zich bewust van de hoge kosten van openstaande facturen. Het controleren van de kredietwaardigheid is daarom essentieel als je zaken wilt doen met andere bedrijven. Je kunt nooit 100 procent wanbetalers uitsluiten, maar veel schade kun je wel voorkomen als je de financiële situatie van zowel potentiële als bestaande klanten checkt.

Tips

Volg deze tips om zelf de kredietwaardigheid van nieuwe en bestaande klanten te controleren:

Google en Social media
Doe zelf onderzoek via Google en Social Media. Gebruik zowel de naam van het bedrijf als de eigenaar. Ook is het handig om te zoeken op handige zoektermen als “schuld”,”klachten”, “fraude” en “wanbetaler”.

Houd de betalingsgeschiedenis bij van bestaande klanten
Het betaalgedrag van die ene trouwe klant kan zomaar veranderen. Zorg er daarom voor dat je inzicht hebt in je administratie. Zo kun je hierop inspelen wanneer een klant ineens de rekening niet of te laat betaalt.

Maak gebruik van je netwerk
Informeer binnen je eigen netwerk naar de desbetreffende klant. Als er binnen je klantenkring al iemand zaken doet met deze klant, kun je er achter komen of deze klant betrouwbaar is.

Doe een gratis krediet check
Via een gratis check als op Graydon.nl heb je de mogelijkheid om zelf de kredietwaardigheid te controleren.

Vraag informatie aan bij de KvK
Controleer de identiteit van de klant bij de Kamer van Koophandel. Zij beschikken over informatie als jaarrekeningen en BV-structuren.

Alsnog een incassobureau nodig?

Zoals al eerder vermeld, je kunt nooit 100 procent wanbetalers uitsluiten. Een bestaande klant kan opeens failliet gaan of er onverwacht vrijwillig mee stoppen. Je hebt dan nog steeds recht op de betaling(en). Op zoek naar een goed incassobureau? Rechtnet Advocaten is een voordelig incassobureau dat ervoor zorgt uw facturen zo snel mogelijk worden betaald.

Laat een bericht achter

comment-avatar

*