Obligaties

koersen obligaties

Wat zijn obligaties?

Obligaties zijn verhandelbare schuldbewijzen van leningen die door overheden, bedrijven en andere instellingen worden uitgegeven. Obligaties kan je kopen op de beurs of rechtstreeks van de uitgever. Als koper van een obligatie heb je recht op rente en ontvang je aan het einde van de looptijd van de obligatie, je geleende geld terug.

Rente op obligaties

De rente op obligaties wordt ook wel de couponrente genoemd. Als een obligatie € 10.000 kost en de rente is € 300, dan is het rentepercentage 3%. Het rentepercentage kan worden afgesproken per periode bijvoorbeeld maand of jaar.

Rendement op obligaties

Het rendement op obligaties kan verschillen van de rente. Op het moment dat je een obligatie met een nominale waarde van € 10.000 euro koopt voor € 9.000 en de dan is de couponrente hoger, namelijk 3%/€ 9.000 x 100% = 3,33%. Het effectieve rendement is de gerealiseerde opbrengst na verkoop of aflossing van de obligaties.

Het risico op beleggen in obligaties

De risico’s op het beleggen in obligaties hangen samen met de koersschommelingen van de obligaties en de kredietwaardigheid van de uitgever van de obligaties. Dat wordt vaak uitgedrukt in ratings van bureau’s zoals Moody’s en Standard & Poors.

Obligaties kopen en verkopen

Obligaties kan je kopen via je eigen bank, een vermogensbeheerder , brokers of soms rechtstreeks bij de uitgever van de obligaties. Brokers zijn bijvoorbeeld instellingen zoals Binck, Alex en Linx. Je betaalt daarvoor beheerskosten en aan- en verkoopkosten.

Gratis tips met de MoneyMonster Obligatiegids

Wil je beginnen met beleggen in obligaties? Download dan gratis de onze obligatie Gids. Vul uw gegevens in op het formulier hiernaast en u ontvangt deze direct in uw e-mail.