Obligaties secundaire markt

De markt

Obligaties kunt u verwerven op de primaire – en op de secundaire markt. De primaire markt is het moment dat nieuwe obligaties worden uitgegeven. U kunt daarop inschrijven tegen de uitgiftekoers. Krijgt u de toekenning dan hebt u op dat moment schuldbekentenissen verworven tegen de uitgifteprijs en voor de rente en looptijd zoals afgesproken.
Dan zijn er ook de obligaties secundaire markt. Dat zijn de obligaties die verhandelbaar zijn. Waarvoor u dus niet hoeft in te schrijven. Zij zijn gewoon voor iedereen te koop.

Waar kan ik kopen?

De obligaties secundaire markt kunt u op de beurs kopen. Via uw bank of de tussenhandelaar koopt u de obligaties tegen de dagprijs. Dit kan zowel voordeliger als nadeliger zijn, geheel afhankelijk van de uitgifteprijs, de koersschommelingen en de bijkomende aankoopkosten. Goede informatie is kostbaar.

Rendement

Obligaties secundaire markt leveren vaak een hoger rendement op. Obligaties aanschaffen is een kwestie van even rustig gaan zitten en het rendement berekenen. Voor de obligaties secundaire markt geldt dat u de dagkoers betaalt. Dat u dan weet wat ze kosten, wat de aankoopkosten zijn en hoeveel ze zullen opleveren aan rente en aan uitbetaling.

Voorbeeld

U koopt een obligatie tegen een koers van 112,35. Dat betekent dat u dus voor een obligatie van 1000 € 1123,50 plus aankoopkosten kwijt bent. Wat nu belangrijk is, is om te weten hoe het koersverloop de afgelopen tijd was. Zo kunt u nagaan of de verwachting is dat de koers blijft stijgen en besluiten het rendement te halen uit deze eventuele stijging.
Naast de twee reeds genoemde kosten, moet u vaak ook de nog rente betalen. Dat is de rente die over de lopende periode nog niet vergoed is. Stel u koopt de obligatie op 6 maart en de rente wordt uitbetaald op 6 juli, dan moet u 8/12 rentevergoeding betalen. U krijgt zelf de volle rente op 6 juli uitgekeerd.

Primair of secundair?

De obligaties secundaire markt liggen, misschien met uitzondering van staatsleningen, meer voor de hand wanneer u obligaties wilt kopen. Gewoon omdat alle gegevens bekend zijn en u met uw bank of handelaar meteen aan de slag kunt om te zien wat voor u interessant zou kunnen zijn. Kopen bij een uitgifte betekent altijd dat u de uitgiftebrochure goed moet lezen, zodat u alle informatie hebt die u voor uw beslissing nodig denkt te hebben.

Gratis obligatiegids

Er komt nogal wat kijken bij het kopen van obligaties in de primaire of secundaire markt. Daarom hebben wij een handige gids opgesteld, die je daarbij kan helpen. Vul je gegevens in en download de gids!