Europese banken moeten op grote schaal hun buffers op orde brengen en doen dat met zogenaamde AT1 obligaties. AT1 staat voor additional tier 1 en betreft de kapitaal ratio die banken moet aanhouden voor het opvangen van verliezen. Achtergestelde obligaties mogen tot dit kapitaal gerekend worden gelijk aan aandelen.
Verschil t.o.v. obligaties
Normale banken obligaties hebben meer zekerheden dat deze wordt terugbetaald dan AT1 obligaties. Maar het rendement van deze obligaties is vaak niet meer dan een spaarrekening. Het rendement van AT1 obligaties kan wel oplopen tot 6% en is dus aantrekkelijk voor beleggers. Maar de toezichthouder kan op elk moment beslissen dat deze obligaties niet mogen worden afgelost vanwege een te lage tier 1 ratio. Aan de AT1 obligatie kleeft dus een behoorlijk risico.
Verschil t.o.v. aandelen
Als de winst stijgt, stijgen doorgaans ook de aandelen. Het rendement op aandelen stijgt dan doorgaans. De AT1 obligaties stijgen dan echter niet evenredig mee. Dat terwijl het risico vanwege de achtergesteldheid van AT1 obligaties even groot is als dat van aandelen. De vraag is dus gegeven het risico of het verwachte rendement hoog genoeg is. Beleggers vinden in elk geval van wel, want recente obligatie uitgiftes worden moeiteloos volgeschreven.
Laat een bericht achter