Waar u op moet letten als personeel thuiswerkt

Waar u op moet letten als personeel thuiswerkt

Aan de slag in coronatijden

Door de coronamaatregelen werken mensen in heel Nederland zo veel mogelijk thuis. Wist u dat uw werknemer, ook wanneer u thuis moet werken, deels verantwoordelijk is voor een goede werkplek? Wat de regels hierover zijn, is heel erg afhankelijk van de situatie. Daarom vragen veel bedrijven advies aan een specialist in personeelsgerelateerde vraagstukken, zoals een payrollbedrijf. Wij vertellen in dit blog meer over de zogenaamde zorgplicht van werkgevers.

Hier is de werkgever verantwoordelijk voor

De werkgever is altijd verantwoordelijk voor een gezonde, veilige werkplek voor zijn of haar werknemers. Dit valt onder de zogenaamde ‘zorgplicht’ van de werkgever. Wat veel mensen niet weten is dat deze plicht ook geldt wanneer een medewerker thuiswerkt. De werkgever is onder andere verplicht om te instrueren om een veilige, gezonde werkomgeving te creëren in het huis. Hierdoor worden fysieke en mentale klachten voorkomen. Bent u niet zelf in staat om een goede werkplek thuis te creëren? Dan moet u met uw werkgever overleggen wat hieraan gedaan kan worden.

Een prettige werkplek

De wet geeft aan dat een werkplek ingericht moet worden volgens de ‘ergonomische beginselen’. Wat die precies zijn, staat niet in de wettelijke regeling aangegeven en verschilt per werksituatie. Wel kunnen we een aantal tips geven over hoe een werkplek goed ingericht moet worden als u veel achter een computer werkt. Zo moet de positie van het beeldscherm en de stoel- en tafelhoogte op elkaar afgestemd worden. Hierbij moeten de armen een ontspannen houding aan kunnen nemen. Ook moet de muis dichtbij het lichaam geplaatst worden. De stoel moet zo ingesteld worden dat de voeten, bovenbenen en onderrug goed ondersteund worden. Werkt u op een laptop? Dan moeten hier een extra toetsenbord en muis bij zitten.

Goed beeldscherm is belangrijk

Een goed beeldscherm is ontzettend belangrijk wanneer u aan het werk bent. Daarom moet het aan een aantal eisen voldoen. De voorschriften voor een beeldscherm zijn:

  • Het is van goede kwaliteit. Dat betekent ook dat het makkelijk in te stellen en te kantelen is, en dat het niet mag spiegelen.
  • Het beeldscherm en het toetsenbord moeten los van elkaar zitten.
  • Een werknemer moet een comfortabele houding hebben wanneer ze achter het beeldscherm werken.
  • Ook de verlichting moet goed aangepast zijn, wat betekent dat er voldoende licht is en dat er een beheerst contrast is tussen het beeldscherm en de omgeving.
  • Ten slotte moet de programmatuur op de computer aangepast zijn aan de taken die verricht moeten worden.

Wilt u meer tips en informatie over personeelsgerelateerde vraagstukken? Neem dan contact op, wij verwijzen u naar de juiste persoon.

Laat een bericht achter

comment-avatar

*