AFM keurt procentuele vergoeding van vermogensbeheerders af

Sinds 1 januari 2014 is het voor financieel dienstverleners verboden om provisie te berekenen. Nu betaalt de klant direct voor het vermogensbeheer. Vermogensbeheerders rekenen daarvoor vaak procentuele vergoedingen. De AFM stelt nu de vraag of het wel terecht is dat een klant met een belegd vermogen van 300.000 euro driemaal zoveel betaalt als een klant met een belegd vermogen van 100.000 euro. En moedigt de sector aan verschillende vormen van beloning voor haar dienstverlening door te zetten. Normaal gesproken zou de sector en de marktwerking moeten zorg dragen voor innovatie…

De AFM bevordert zorgvuldige financiële dienstverlening

Dit soort uitspraken passen op zich bij de strategische doelstelling van het AFM. Echter er zijn meer en meer geluiden, dat de AFM zich te veel bemoeit met de financiële instellingen en daardoor zelf de marktwerking verstoort. Financiële dienstverleners moeten aan zoveel regels en rapportages voldoen, dat de kosten van financiële dienstverlening te hoog worden. Nog belangrijker is dat het zelfdenkend, -reinigend en -oplossend vermogen uit de sector wordt geslagen door de toename van al dit soort regeltjes en uitspraken.

Wie houdt toezicht op de AFM?

Het wordt tijd dat de geleidelijke machtsuitbreiding van het AFM een halt toe wordt geroepen. In een tijd van ontspoorde geldmarkten, was er de noodzaak van ingrijpen. Het wantrouwen moest worden hersteld. Nu is echter de vraag of de rol van het AFM niet moet worden teruggedrongen.

Laat een bericht achter

comment-avatar

*