Banken weinig populair

Banken weinig populair

Spreek een willekeurige MKB’er erop aan, en vraag naar de relatie met zijn bank: die is ronduit slecht. Banken hebben het MKB bedrijven de afgelopen jaren nodeloos moeilijk gemaakt door eenzijdig te kredietkraan dicht te draaien. Waar MKB bedrijven behoefte hadden aan meer krediet door slecht betalende klanten, hebben banken kredieten opgezegd.

Bijzonder beheer

Voor bedrijven die in betalingsproblemen komen en een krediet hebben bij de bank, hebben banken een speciale afdeling namelijk bijzonder beheer. Pas dit jaar is de toestroom tot stilstand gekomen. De afgelopen jaren echter, groeiden deze afdelingen als kool. Banken pretenderen de MKB’er te helpen. In de praktijk wordt de druk op de ondernemer steeds meer opgevoerd en blijkt dat het enige wat de bank wil, is zijn geld terug. Dat banken daarmee regelmatig in de eigen voet schieten, lijkt hen niet te deren. Zolang de lening en de risico’s maar uit de boeken zijn.

Impopulair

Banken maken zich steeds impopulairder. Werkte je 10 jaar geleden bij een bank, dan gaf dat een bepaalde status. Op feestjes en partijen ontwijken bankmedewerkers liever de vraag waar ze werken. Wij, het Nederlandse volk, hebben de banken moeten redden met belastinggeld. En wat krijgen wij er voor terug?:

  • spaarrente is nog nooit zo laag geweest;
  • hypotheken worden mondjes maat gefinancierd;
  • bedrijven kunnen niet investeren door gebrek aan krediet;
  • mensen verliezen hun baan doordat banken het krediet opzeggen;
  • banken manipuleren de rente voor eigen gewin;
  • het enige wat onveranderd blijft zijn de bonussen.

Nieuwe partijen

Het is dan ook niet vreemd dat nieuwe partijen zich aandien om de rol van banken over te nemen. Familiefondsen participeren meer en meer in Nederlandse bedrijven. Initiatieven als Crowdfunding springen als paddestoelen uit de grond. Kleine beleggingsfondsen zijn binnen een mum van tijd volgetekend om de het MKB te financieren. Elk alternatief op de Nederlandse banken wordt door een ieder met beide armen omarmd. En dat is niet vreemd. Wat is de toekomst van onze banken?

 

Laat een bericht achter

comment-avatar

*