Veel mensen beginnen tegenwoordig met beleggen. Zij worden hiertoe min of meer gedwongen.
Het vermogen op de spaarrekening levert vrijwel niets meer op. Op dit moment van schrijven is de spaarrente een stuk lager dan 1% en het is nog maar de vraag of het dieptepunt in de spaarrente al bereikt is. Aan de kant gaat de belastingdienst er wel vanuit dat je 4% rendement op je vermogen maakt. Waardoor je alleen maar inteert op je vermogen als je alleen maar spaart.
Waarin beleggen?
Als je begint met beleggen dan is de vraag waarin te beleggen? Aandelen zijn vaak het meest voor de hand liggend. Maar je kunt bijvoorbeeld ook beleggen in vastgoed, obligaties en goud.
Voor beginners is beleggen in aandelen echter de meest gebruikelijke beleggingsvorm. Beleggen in aandelen is laagdrempelig. Je kunt bij de meeste banken een beleggersrekening openen of je kunt via een aandelen broker gaan beleggen. Het voordeel van een aandelen broker is dat deze vaak een stuk goedkoper zijn dan een bank.
Een ander voordeel van een aandelen broker is dat zij vaak betere ondersteuning en tools bieden voor het beleggen.
Beleggen in aandelen
Als je gaat beleggen in aandelen dan beleg in aandelen van bedrijven welke aan de beurs genoteerd zijn. Het rendement welke je op deze aandelen kunt maken is de waardestijging van de aandelen.
Indien een beursgenoteerd bedrijf groeit en mooie winstcijfers laat zien dan mag je ervan uit gaan dat de koers van dit aandeel ook zal stijgen. Dit is echter geen wet. Het heeft te maken met de verwachtingen welke beleggers van een bedrijf hebben. Indien de winstverwachtingen worden behaald of overtroffen dan zal er meer vraag naar de aandelen van dat bedrijf komen waardoor de aandelenkoers stijgt.
Indien de winstverwachtingen niet gehaald worden dan zal een grote groep beleggers van dit aandeel af willen, zij gaan dan het aandeel verkopen. Hierdoor zal de prijs van het aandeel zakken.
Een andere vorm van rendement komt voort uit het dividend welke de beursgenoteerde bedrijven uitkeren. Hoe hoog het dividend is verschilt per bedrijf waarin je belegt. Het zal ergens tussen de 0 en 6% procent liggen. Er zijn namelijk ook bedrijven welke helemaal geen dividend uitkeren. Dit zijn meestal de bedrijven welke alle winst die zij maken zelf weer nodig hebben om te investeren in hun groei. Dit worden ook wel groeiaandelen genoemd. Een andere categorie van bedrijven welke geen dividend uitkeren zijn bedrijven waar het niet goed mee gaat, als er geen winst gemaakt wordt dan zal er ook geen winstuitkering in de vorm van dividend plaats vinden.
Beleggen in aandelen gaat altijd gepaard met risico’s. De waarde van een aandeel kan behoorlijk zakken en kan zelfs naar een paar cent of helemaal naar 0 zakken. Het bedrijf waarin je belegt kan in je financiële moeilijkheden komen waardoor de waarde van het aandeel sterk zakt. Om te voorkomen dat je als belegger al je geld kwijt raakt zal je er voor moeten zorgen dat je je beleggingen spreid. Dit kan je doen door van verschillende bedrijven de aandelen te kopen. Voor een goede spreiding koop je aandelen van bedrijven welke actief zijn in verschillende sectoren.
Hierbij hoef je je niet te beperken tot Nederlandse bedrijven. Als je belegt via je bank of via een aandelenbroker dan kan je ook aandelen kopen van buitenlandse bedrijven. Zeker de aandelen van bedrijven in ontwikkelde economieën zijn vrij goedkoop om te kopen wat betreft de transactiekosten.
Je zult begrijpen dat dit als beginnende belegger allemaal lastig kan zijn. Om tot een goede aandelenspreiding te komen zal je veel research moeten doen. Je moet nadenken over de sectoren waarin je wilt beleggen, in welke landen en vervolgens zal je op zoek moeten gaan naar beursgenoteerde bedrijven welke voldoen aan deze criteria. Daarom kan beleggen in aandelenfonds voor beginnende beleggers een uitkomst zijn.
Beleggen in aandelenfondsen
In een aandelenfonds zijn verschillende aandelen opgenomen. Deze aandelen zijn gekozen door professionals welke de prestaties van de individuele aandelen op de voet volgen. Door je geld te beleggen in een aandelenfonds heb je je belegging gespreid.
Aandelenfondsen richten zich vaak op een bepaald thema of regio. Zo heb je aandelenfondsen welke beleggen in duurzame energie of in de biotechnologie. Je hebt ook aandelenfondsen welke beleggen in een bepaald land of zich richten op ontwikkelingslanden.
Als je een aandelenfonds koopt welke geen spreiding heeft over verschillende sectoren of landen dan loop je ook risico dat je beleggingen minder waard worden. Het kan ineens heel slecht gaan met de sector waarin je belegt. Denk maar eens aan de bankensector die in 2008 zwaar onderuit ging door de kredietcrisis. Daarom zou je ook voor een zekere spreiding moeten zorgen als je in aandelenfondsen belegt.
Er zijn ook aandelenfondsen welke wel een wereldwijde spreiding hebben over verschillende sectoren.
Een nadeel van aandelenfondsen is dat er een vergoeding berekend wordt voor het beheer van het fonds. Dit is een vergoeding voor de fondsbeheerders welke veel research moeten verrichten. Dit gaat ten koste van het rendement op de beleggingen. Om deze reden zijn de zogenaamde trackers ook wel populair.
Deze trackers volgen domweg de index van een bepaald land. Zo heb je in Nederland trackers welke de AEX index volgen. Het voordeel van een tracker is dat de kosten veel lager zijn. Er hoeft tenslotte geen research te worden gedaan om domweg een index te kunnen volgen. En vaak presteert een tracker net zo goed of vaak nog beter dan een actief beheerd aandelenfonds. Bij actieve aandelenfondsen worden blijkbaar risico’s genomen welke niet genomen worden als een index gevolgd wordt.
Beleggen in afgeleide producten
Het is ook nog mogelijk om te beleggen in afgeleide producten op aandelen. Dit zijn opties, turbo’s en futures. Bij deze producten beleg je met een hefboom en kunnen winsten maar ook verliezen veel groter zijn dan bij het beleggen in aandelen. Deze afgeleide producten zijn echter niet echt bedoeld voor de beginnende belegger maar meer voor de belegger welke al wat ervaring op de beurs heeft.
Laat een bericht achter