Obligaties Kopen

shutterstock_80445502Met geld dat je niet direct nodig hebt, kan je verschillende dingen doen. Je kan sparen, het geld in aandelen beleggen of obligaties kopen.

Wat is dat een obligatie?

Bedrijven en de staat geven regelmatig obligaties uit. Dit is een lening waarbij ze schuldbekentenissen ofwel obligaties aanbieden voor een van te voren vastgestelde tijd en tegen een vaste rente. In principe kan iedereen die obligaties kopen.
Wanneer je obligaties koopt gelden drie regels
1. Je betaalt een vast bedrag, eenmalig
2. daarover betaalt de uitgever u ieder jaar op een bepaald moment de rentevergoeding
3. na afloop van de termijn betaalt de uitgever je geld terug.

Waarom obligaties kopen?

Met name in een tijd waarin de aandelenkoersen dalen zie je investeerders overstappen op obligaties. Een obligatie is namelijk een veilige belegging. Zoals gezegd krijg jij je geld 100% terug en ieder jaar rente over het geleende bedrag. De opbrengst van een obligatie staat van te voren vast. Stel de looptijd is 10 jaar en de aangeboden rente 3%, dan weet je dat je 10 jaar lang 3% rente krijgt over het bedrag dat je voor de obligatie hebt betaald. Na die 10 jaar ontvangt jij je geld gewoon terug.

Obligatie opbrengst

De opbrengst van een obligatie wordt bepaald door:

  • de prijs die jij ervoor betaalt. Die kan boven of onder de 100% van de waarde liggen.
  • de looptijd waarover je rente ontvangt.
  • de koers van uw obligatie.

Stel je obligatie staat op de beurs op 110% genoteerd, terwijl je zelf 100% hebt betaald. Dan kan je overwegen de obligatie te verkopen om zo de winst te innen. De opbrengst kan je dan weer gebruiken om nieuwe obligaties te kopen. Doordat de obligaties dus letterlijk verhandelbaar zijn, want ze worden op de beurs genoteerd zoals dat zo mooi heet, kunnen ze dus van waarde veranderen. Zo zal een obligatie in waarde dalen wanneer de rente stijgt. Omgekeerd zal de waarde toenemen als de rente daalt.

Waar kan ik obligaties kopen?

In principe bij iedere bank, maar natuurlijk ook via tussenhandelaren en vermogensbeheerders. Je opent een zogenaamde beleggersrekening en je kunt aan de slag. De bank of tussenhandelaar brengt kosten in rekening voor de aankoop van je obligatie(s). De hoogte kan van bank tot bank of handelaar verschillen. Het loont altijd om even te vergelijken of om na te vragen. Je koopt een obligatie normaliter op de effectenbeurs. Dat kan via uw bank, vermogensbeheerder of broker. Op deze pagina staan de kosten van de verschillende online brokers voor het aan- en verkopen van obligaties.

Vrijblijvend onze obligatiegids ontvangen?

Als je voor het eerst overweegt om obligaties te kopen, of meer informatie en tips wilt ontvangen, vraag dan op bijgaande gids vrijblijvend onze gids Obligaties kopen aan. Vul je gegevens in op het formulier en je ontvangt de gids in je mail.